Door sterk subsidiemanagement beter renderende subsidieportefeuille

Gepubliceerd op: 9 september 2024 /n Laatst bijgewerkt op: 9 september 2024
Organisaties die intensief gebruik maken van subsidies hebben te maken met een groot aantal vaak verschillende subsidieverplichtingen. Het voldoen aan deze verplichtingen vergt in de eerste plaats specialistische kennis. Dit is van groot belang, want inzicht in de complexe en verschillende wettelijke en financiële spelregels kan het verschil betekenen tussen een succesvolle of tegenvallende (financiële) realisatie.

Financieel beheer subsidieportefeuille uitbesteden aan ffiqs

ffiqs is gespecialiseerd in de juridische en financieel-administratieve ondersteuning van bedrijven die subsidies toegezegd krijgen. Daarbij kan het gaan om het verstrekken van advies tot en met de volledige inrichting en bemensing van een in-house-subsidiedesk bij subsidie-intensieve organisaties. De klant kan zich op de inhoudelijke voortgang van subsidieprojecten concentreren, terwijl ffiqs zorgt dat aan alle regels en eisen van de subsidieverstrekkers wordt voldaan.

Wanneer is een bedrijf subsidie-intensief?

We spreken van een ‘subsidie-intensieve’ organisatie als er sprake is van jaarlijks enkele miljoenen euro’s aan subsidie inkomsten of indien er meer dan 0.5 FTE nodig is voor het beheer van de subsidieportefeuille. Maar deze vuistregel is niet sluitend want – eerlijk is eerlijk – een specialist werkt sneller en effectiever binnen diens vakgebied dan iemand voor wie subsidiemanagement geen kerntaak is. De specialist beschikt immers over de kennis en tools om het benodigde werk in minder tijd te verrichten. Ook diens ruime ervaring en kennis van het volledige subsidie landschap leiden tot adviezen die het totale subsidierendement ten goede komen. De adviseurs van ffiqs acteren daarbij pro-actief en ‘hands-on’ en fungeren zoals intermediair tussen de klant en de subsidieverstrekker.

Wat houdt een in-house-subsidiedesk in?

ffiqs biedt met zijn in-house-subsidiedesk ondersteuning bij het financieel management van subsidies door het:

  • vaststellen van de huidige situatie en adviseren over de gewenste situatie met betrekking tot de juridische en financieel-administratieve verantwoording van subsidies;
  • opzetten en inrichten van een subsidiedesk op basis van de gewenste situatie;
  • opstellen van de financiële voortgangsrapportages en de eindvaststelling;
  • ondersteunen bij de voorbereiding van audits en het verkrijgen van accountantsverklaringen;
  • maandelijks inventariseren, monitoren en rapporteren van de gerealiseerde kosten op de subsidieprojecten, zodat ook de subsidieontvangsten inzichtelijk worden;
  • maandelijks rapporteren over onder- en overbesteding van subsidieprojecten, zodat we tijdig hierop kunnen anticiperen bij de klant en de subsidieverstrekker;
  • flexibel inzetten van specialisten afhankelijk van behoefte aan capaciteit of specifieke expertise;
  • aanbieden van schaalbare expertise en capaciteit zonder stijging van de vaste kosten voor de klant.

Kerndoel van de subsidiedesk is om ervoor te zorgen dat projecten van klanten wettelijke, administratieve en financieel op de rails worden gezet en blijven. Dit zorgt voor een verhoogd rendement van het subsidieportfolio door meer efficiency, scherper risicomanagement en optimalisatie van subsidiabele kosten. Dit rendement kan zelfs nog toenemen als de kosten van subsidiemanagement door ffiqs subsidiabel zijn. Bij een aantal nationale subsidieprogramma’s en Europese Structuurfondsen is dit het geval.

Signify en Nutreco gingen u voor

Signify, voorheen Philips Lighting, en Nutreco dier- en visvoeding zijn beiden wereldleider in hun markt. Beide bedrijven maken intensief gebruik van subsidies – zowel nationaal als Europees – en werken structureel samen met ffiqs bij het beheren van deze portefeuilles (waaronder HORIZON, EFRO en WBSO-projecten). Door de intensieve samenwerking met de ffiqs-subsidiespecialisten neemt het subsidierendement toe, en worden ook andere efficiency voordelen gerealiseerd. Zo sluiten de research- en de financiële afdeling van Signify, sinds het optimaliseren van de subsidieverantwoording, beter bij elkaar aan. En heeft Nutreco veel tijdswinst gerealiseerd door het bijeenbrengen van verschillende subsidieadministraties. Meer weten? Lees beide klantervaringen.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Wilt u meer weten over onze in-house-subsidiedesk en subsidieportfolio-managementdiensten? Wij gaan graag met u in gesprek om te kijken hoe wij kunnen ondersteunen. U krijgt uiterlijk binnen één werkdag een reactie van ons.

Gerelateerde nieuwsberichten

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.